Nasveti

Seznam nasvetov

Le zakaj se mi je spet pokvaril akumulator

Morda ste to že sami doživeli. Avto na lepem naenkrat ne vžge,…niti lučke in ura več ne delajo. Takrat nastopi panika. Prva misel je seveda ta, da nas je doletela draga okvara vozila. Na “srečo” pa je najpogostejši vzrok za takšne izpade okvara akumulatorja, ki je lahko posledica temperaturnih razlik ali pa neobičajnih obremenitev akumulatorja.

Kaj moramo vedeti o akumulatorju?

Z razvojem vozil se je akumulatorska tehnika spremenila ravno tako kot so se vozila sama. Akumulatorji starejših vozil so služili le za zagon vozila in so bili grajeni precej preprosto. Sodobna vozila, ki pa so na cestah danes pa imajo več kot 70 krmilnih naprav in več kot 100 porabnikov. Poleg tega so v vozilu še številni senzorji in komfortne funkcije (npr. gretje sedežev in gretje na mestu). Vse te porabnike oskrbuje zagonski akumulator, kar zanj predstavljaja visoko obremenitev.

Zakaj pride do predčasne okvare akumulatorja?

Vzrokov za okvare akumulatorjev je kar nekaj in za nekatere smo lahko krivi sami, nekateri pa so posledica izrabljenosti. Med najpogostejše vzroke za okvaro štejeje sledeče:

1. Daljša globoka izpraznjenost akumulatorja

Do globoke izpraznjenosti lahko pride, če nam je odpovedal alternator, če pozabimo prižgane luči, če vozila ne zaklepamo in stoji dlje časa na mestu in če se vozimo na kratke razdalje (manj kot 15 minut), da se akumulator ne utegne napolniti. Akumulator mora biti za pravilno delovanje vedno napolnjen na več kot 70% svoje zmogljivosti, saj se sicer v njem začne nabirati sulfat, ki zmanjša zmogljivost in akumulator uniči. Vsaka popolna izpraznjenost akumulatorja pomeni, da smo mu drastično skrajšali življenjsko dobo.

2. Izbira napačnega akumulatorja

Pri menjavi akumulatorja moramo izbrati akumulator enakega tipa kot je v originalu. Če imamo vozilo s start-stop sistemom moramo izbrati za to namenjen akumulator, ki je razvit za pogostejši vžig. Navaden akumulator se v takšnih vozilih hitro izrabi. Pri izbiri moči akumulatorja pa moramo paziti, da izberemo enako močnega, saj močnejši akumulator alternator ne zmore do konca napolniti, slabši akumulator pa se hitreje izprazni.

3. Sprememba temperature

Pogosto okvare akumulatorja nastopijo ravno v zimskem ali poletnem času, ko vladajo temperaturni ekstremi. Nizke temperature pozimi pripomorejo k zmanjšani moči akumulatorja in zato tudi k večji izpraznjenosti in težjemu polnjenju. Zato akumulator utrpi sulfatizacijo in se okvari. Poletne visoke temperature pa lahko povzročijo šok akumulatorja, ki vodi do takojšne okvare. Teh dejavnikov po večini ne moremo preprečiti.

Kaj storiti, da bo akumulator držal dlje?

Akumulator mora biti vedno napolnjen. Po potrebi ga je dobro občasno odpeljati v mehanično delavnico, da nam ga napolnijo. To je priporočljivo predvsem pri akumulatorjih vozil, ki vozijo na kratke razdalje. V kolikor smo akumulator po nesreči izpraznili recimo zaradi pozabljenih luči, ga je potrebno v najkrajšem možnem času v celoti napolniti. Pri “mokrih” akumulatorjih je potrebno redno preverjati nivo elektrolita. Akumulatorje motornih koles, ki izven sezone stojijo je potrebno priklopiti na ohranjevalno napajanje ali pa jih vsake toliko v celoti napolniti, da lahko nepoškodovani dočakajo novo motoristično sezono.

Na vrh