Nasveti

Seznam nasvetov

Za brezskrbno pot v poletno sezono

Pomlad je čas menjave pnevmatik. Ampak kdaj je najboljši čas za menjavo? Takrat ko to narekuje zakon ali takrat ko to nakazuje vreme? So naše pnevmatike še primerne za drugo sezono?

Splošno velja pravilo, da so zimske pnevmatike potrebne od oktobra do velike noči oziroma pri temperaturah pod 7 °C. Vedeti pa moramo, da imajo zimske pnevmatike tudi druge lastnosti kot letne in zato niso primerne za poletno vožnjo.

Kakšne so prednosti letnih pnevmatik? Medtem, ko zimske pnevmatike nudijo boljši oprijem na snegu odlikujejo letne pnevmatike druge prednosti. Letne pnevmatike namreč pripomorejo, k manjši porabi goriva ter krajši zavorni poti pri višjih temperaturah. Poleg tega je pri zimskih pnevmatikah voženih poleti večja tudi obraba.

Pomembno pri menjavi pnevmatik pa je za odmontirane pnevmatike tudi njihovo pravilno skladiščenje. Pnevmatike je najprej s kredo potrebno označiti z oznakami, kjer so bile nameščene. Potrebno jih je pregledati, da imajo še dovolj profila za novo sezono in da nimajo poškodb. Pnevmatike je potrebno skladiščiti položene ali obešene na platiščih. Najprimernejši prostor za skladiščenje pa je temen, suh in hladen prostor.

S pravilnim skladiščenjem bodo pnevmatike obdržale obliko in elastičnost in vas bodo tudi naslednjo sezono varno pripeljale na cilj.

Na vrh