Nasveti

Seznam nasvetov

Prevoz koles z avtomobilom

Kako varno prevažati kolesa z avtomobilom?

Slovenci sodimo med bolj aktivne dopustnike kar pomeni, da velikokrat s seboj na dopust vzamemo tudi kolesa. Za prevoz koles z avtomobilom obstaja več različnih načinov ter pripomočkov in včasih se je težko odločiti, kateri je najbolj primeren za nas.

Pri izbiranju najboljšega načina prevoza koles moramo upoštevati kako pogosto bomo kolesa prevažali, koliko koles bomo prevažali in kakšna je skupna teža koles. Pomembna informacija je tudi koliko denarja smo pripravljeni odšteti za pripomočke za prevoz koles z avtomobilom.

Najbolj enostaven način za prevoz koles je, da jih damo v avto. Žal pa so le redki avtomobili dovolj veliki, da lahko poleg vse prtljage vanje pospravimo še kolesa. Zato smo prisiljeni iskati druge rešitve  za prevoz koles.

Strešni nosilci za kolesa

V prometu najbolj pogosto vidimo, da se kolesa prevažajo na strehah avtomobilov. Na strehi lahko prevažamo veliko koles, moramo pa biti pozorni na nosilnost posameznih nosilcev koles, kot tudi na nosilnost strehe avtomobila. Strešni nosilci niso primerni za prevoz električnih koles, ravno zaradi njihove visoke teže.

nosilec za kolo

Montaža samih nosilcev je dokaj enostavna, moramo pa na avtomobilu predhodno imeti nameščene  prečne strešne nosilce. Tudi sama pričvrstitev koles v tem primeru ni zahtevna. Najtežji del je dvigovanje koles na streho in tukaj se lahko dodatno zakomplicira, če smo sami nižje rasti in če imamo visok avtomobil.

Kolesa na strehi avtomobila predstavljajo večji zračni upor in s tem večjo porabo goriva. Avto postane tudi bolj občutljiv na bočne sunke vetra. Najbolj pomembno pa je, da med vožnjo ne pozabimo, da na strehi vozimo kolesa. Hitro se lahko zgodi, da zapeljemo pod drevo z nizkimi vejami, v prenizek podvoz ali v prenizko garažno hišo. Škoda, ki lahko nastane zaradi naše nepazljivosti je lahko zelo velika.

Nosilci za kolesa za na prtljažna vrata

Naslednja možnost za prevoz koles so nosilci, ki jih pričvrstimo na vrata prtljažnika. Takšni nosilci so primerni za avtomobile s pokončnimi prtjažnimi vrati, kot jih imajo karavani, enoprostorci, športni terenci itd. Pred nakupom se je potrebno pri prodajalcu nujno pozanimati ali je določen nosilec možno pričvrstiti na naš avtomobil.

nosilec za prtjažna vrata

Nosilci za prtljažna vrata so cenovno bolj ugodna rešitev in nameščanje koles je zaradi nižje višine lažje kot na strehi. Takšen prevoz koles predstavlja tudi manjši zračni upor in s tem nižjo porabo, kot pri prevozu koles na strehi. Nosilci za prtljažna vrata, zaradi nizke nosilnosti niso primerni za prevoz električnih koles.

Krmila koles še vedno segajo nekoliko nad streho vozila in zato moramo biti še vedno pazljivi kadar zapeljemo pod drevo ali v kakšno nizko garažo. Kolesa nameščena na prtljažnih vratih nam zastirajo pogled nazaj, kar zahteva dodatno pazljivost v prometu. Pozitivna stran tega pa je, da ne moremo pozabiti, da zadaj prevažamo kolesa in smo zato konstantno bolj pazljivi.

Nosilci za kolesa za na vlečno kljuko

Zadnja in vse bolj popularna možnost za prevoz koles pa so nosilci, ki se pričvrstijo na vlečno kljuko avtomobila. Ta možnost prevoza koles je najdražja, še posebej, če na vašem avtomobilu nimate predhodno nameščene vlečne kljuke.

Nosilec za vlečno kljuko

Takšni nosilci se preprosto priklopijo na vlečno kljuko in odstranijo takoj, ko jih ne potrebujemo več. Pri ostalih nosilcih za prevoz koles je namestitev bolj zamudna in jih zato med sezono kar pustimo na avtu. Kar pa pomeni, da v tem obdobju z avtomobilom ne bomo smeli v avtomatsko avtopralnico.

Nameščanje koles je v primeru nosilca na vlečni kljuki najbolj enostavno, saj je pozicija koles najnižja izmed vseh možnost. Kolesa v tej poziciji prekrivajo registrsko tablico vozila in zadnje luči, zato so takšni nosilci opremljeni z dodatnim parom luči in prostorom za registrsko tablico. Večinoma imajo nosilci za vlečno kljuko tudi možnost, da pričvrščena kolesa preprosto odmaknemo od avtomobila, kar nam omogoči nemoteno dostopanje do prtljažnega prostora.

Možnost poškodbe laka na vozilu in nevarnost, da zapnemo za kakšno vejo ali nizek strop je pri takšnem prevozu koles izločena. Se pa zaradi takšne namestitve koles poveča dolžina vozila in previs za zadnjimi kolesi. To zahteva več pozornosti pri samem parkiranju vozila tudi zato, ker je delovanje zadnjih parkirnih senzorjev moteno.

Izmed vseh pripomočkov za prevoz koles ima nosilec za zadnjo kljuko največjo nosilnost. Zato je to tudi edini primeren za prevoz električnih koles. Nekateri nosilci imajo tudi navozne rampe, kar pomeni, da kolesa na nosilec preprosto zapeljemo in nam jih ni potrebno dvigovati.

Predlagamo, da se pred nakupom pripomočkov za prevoz koles posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal najbolje svetovati glede na vaše potrebe in vaš tip avtomobila.

V kolikor imate na avtomobilu že nameščeno vlečno kljuko, bi bil naš predlog nosilec za vlečno kljuko. V kolikor vlečne kljuke nimate, pa predlagamo, da kontaktirate vam najbližjega ACC serviserja in se pozanimate za strošek namestitve. ACC serviserji vam bodo lahko pripravili kompletno ponudbo za namestitev vlečne kljuke vključno z nosilcem za kolesa. Na podlagi takšne ponudbe se boste lažje odločili, ali je takšen prevoz koles primeren za vas.

Varnost na prvem mestu

Ne glede na kakšen način prevažate kolesa, pa se pri vseh primerih spremenijo vozne lastnosti avtomobila. Zato je potrebno prilagoditi hitrost in biti splošno bolj pazljiv med samo vožnjo kot tudi pri parkiranju.

Pri dodatni opremi za avtomobile se nikoli ne izplača varčevati na račun varnosti. Poskrbite, da boste vaša kolesa prevažali varno in da vas razni pripetljaji ne bodo spravljali v slabo voljo in vam kvarili dopust.


Na vrh