Nasveti

Seznam nasvetov

Je prižgana opozorilna lučka v avtomobilu razlog za paniko?

Preden naredimo paniko moramo najprej vedeti kaj prižgana opozorilna lučka sploh pomeni. Morda se je le vklopila rezerva za gorivo ali pa smo slabo zaprli vrata prtljažnika.

Naši avtomobili so vse pametnejši in nas vedno bolj opozarjajo na razne stvari. Nekatere lučke nas opominjajo katere stvari imamo na avtomobilu vklopljene in druge opozarjajo, da nekaj ni v redu. Namen tega je, da lahko voznik pravočasno ukrepa, preden pride do večjih nevšečnosti, ki bi ga lahko pustile na cesti.

Kaj katera lučka pomeni?

Pomen vseh opozorilnih lučk v vašem avtomobilu najdete v navodilih za uporabo avtomobila. Naj vas potolažimo, da vam ni potrebno na pamet poznati pomena vseh. Je pa nekaj takšnih za katere morate nujno vedeti kaj pomenijo, da se bi izognili večjim okvaram ali celo nesreči.

Najbolj pomembni opozorilni lučki?

Opozorilne lučke pri katerih moramo ukrepati takoj, so vedno rdeče barve. Najbolj pomembni lučki kar se tiče samega motorja vozila sta lučka za pregrevanje motorja in lučka za slab pritisk motornega olja. Če se prižge ena izmed teh lučk moramo nemudoma varno ustaviti. Če bomo kljub opozorilom nadaljevali z vožnjo, bo prej ali slej avto ustavil sam.

temperatura hladilne tekočine   pritisk motornega olja

 

Kaj lahko naredimo sami?

Ko smo varno ustavili lahko preverimo nivo olja v motorju in količino hladilne tekočine. Če gre za pomanjkanje enega ali drugega ju lahko dolijemo. Kadar dolivamo motorno olje moramo paziti, da dolijemo ustrezno oziroma točno takšno olje kot je že v motorju. Pri dolivanju hladilne tekočine moramo najprej počakati, da se temperatura motorja zniža. V nasprotnem primeru lahko pride do opeklin. Tudi tukaj moramo paziti, da dolijemo hladilno tekočino ustrezne barve oziroma navadno vodo.

Če nočemo posegati v svoje vozilo pa je najbolje da pokličemo asistenco na cesti, ki nam bo pomagala iz nastale situacije.

Pomembna lučka je tudi rdeče obarvan akumulator, ki opozarja da je nekaj narobe s samim akumulatorjem ali z alternatorjem, ki akumulator polni. Če se lučka prižge med vožnjo je to znak, da bo kmalu zmanjkalo električne energije. Takšna okvara sicer ne pusti dodatnih posledic na vozilu, vendar pa vseeno pomeni, da bo avto ustavil sam, če tega ne storimo mi.

 

Lučka za samodiagnozo motorja »CHECK ENGINE«

Lučka s katero se vozniki pogosto srečujemo je lučka za samodiagnozo motorja. Ta oranžna lučka nam pove, da so senzorji zaznali, da je prišlo do odstopanj pri nekaterih vrednostih, ki imajo vpliv na delovanje motorja. V takšnih primerih ni potrebno nemudoma ustaviti, je pa potrebno v najkrajšem možnem času obiskati serviserja, ki bo avto priklopil na diagnostično napravo. Če ignoriramo lučko za samodiagnozo motorja se bo namreč prej ali slej prižgala tudi katera rdeča lučka.

samodiagnoza motorja

 

ACC strokovnjaki smo tukaj za vas.

Opozorilnih lučk v nobenem primeru ne smemo ignorirati saj so v avto vgrajene z dobrim razlogom. Obiščite vašo najbližjo ACC delavnico v kateri bodo strokovnjaki s pomočjo vrhunske diagnostične opreme ugotovili v čem je težava in jo tudi strokovno odpravili. Preden kontaktirate svojo najbližjo ACC delavnico pa se prepričajte, da ne vozite z zategnjeno ročno zavoro in da posoda za gorivo ni skoraj prazna.

ročna zavora   gorivo

Na vrh