Nasveti

Seznam nasvetov

Vpliv koronakrize na avtomobilske akumulatorje

Mirovanje je lahko za akumulator škodljivo

Akumulator je eden izmed ključnih elementov vozila. Kadar akumulator odpove, to pomeni, da je praktično odpovedal cel avto in da bomo potrebovali pomoč pri zagonu motorja.

Akumulator ne mara ekstremnih temperatur

Akumulator najbolj pogosto odpove v hladnih zimskih ali vročih poletnih mesecih, ko vladajo temperaturni ekstremi. Nizke temperature pozimi pripomorejo k zmanjšani moči akumulatorja in zato tudi k večji izpraznjenosti in težjemu polnjenju. Poletne visoke temperature pa lahko povzročijo šok akumulatorja, ki vodi do takojšne okvare. Teh dejavnikov po večini ne moremo preprečiti.

Akumulator ne mara kratkih razdalj in dolgih mirovanj

Poleg temperaturnih ekstremov, na katere nimamo vpliva, pa veliko težavo za akumulator predstavljajo tudi vožnje na kratke razdalje in daljša neuporaba vozila. Kadar avto zaženemo le za kratek čas in naredimo samo par kilometrov, se akumulator ne napolni do prvotne kapacitete. Če to celo večkrat ponovimo, bomo akumulator prej ali slej izželi in ta ne bo več zmožen pravilnega polnjenja.

Če z vašim avtomobilom delate večinoma kratke razdalje, vam priporočamo da avtomobil sem ter tja odpeljete tudi na kakšno daljšo vožnjo, ki bo dobro dela tako vozilu kot akumulatorju.

Akumulator se prazni tudi kadar je avto zaklenjen

Tudi kadar avto zaklenjen stoji na mestu so določeni porabniki električne energije še vedno aktivni in posledično praznijo akumulator. Zato je priporočljivo, da avto, ki dalj časa stoji, vsaj enkrat tedensko  zaženemo in pustimo teči vsaj 20 do 30 minut. V tem času se bo motor segrel na delovno temperaturo in tudi akumulator se bo nekoliko napolnil. Ob tem moramo seveda paziti, da avto z delujočim motorjem ni v zaprtem prostoru.

Če je vaš avto parkiran v garaži, oziroma če imate možnost avtomobil priklopiti na polnilec akumulatorjev s funkcijo vzdrževanja, vam pri občasni uporabi avtomobila to toplo priporočamo. S tem boste pripomogli k občutnemu podaljšanju življenjske dobe akumulatorja. Poleg tega pa si boste zagotovili, da bo vaš avto vžgal tudi takrat, ko ga boste najbolj nujno potrebovali.

Poskrbite za dobro kondicijo vašega vozila

V kolikor je vaš avto registriran in tehnično brezhiben, pa je najbolje da ga vsaj vsak deseti dan odpeljete na 30 minutno kondicijsko vožnjo in mu razgibati vse vitalne dele. Avtomobili so namreč narejeni za vožnjo in imajo veliko gibljivih delov. Če ti deli dalj časa mirujejo bodo zakrneli in se morda celo sprijeli med seboj.

Tudi ljudje nismo narejeni za ležanje na kavču in zato dalj časa kot ležimo, težje bomo vstali in se spravili v pogon. Poskrbimo torej, da bomo mi in naši avtomobili, iz korona krize prišli čim manj prizadeti in da nam mirovanje v teh časih ne prinese še dodatnih stroškov.

Naročite se v vaši najbližji ACC delavnici kjer bodo preverili stanje akumulatorja v vašem vozilu. Bolje biti siguren, kot pa v zmrznjenih jutrih iskati pomoč pri zagonu avtomobila in se jeziti sam nase.

Na vrh