Nasveti

Seznam nasvetov

Klima ne dela, klima ne hladi!?

Stvar, ki si jo nihče od nas ne želi, je klima, ki ne hladi. Še posebej kadar je zunaj zelo vroče in vlažno. Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko je zunaj pripekalo sonce, termometer je kazal +30 °C, klima v vašem avtomobilu pa ni in ni hotela hladit? Ni pomembno kolikokrat in kako močno ste pritisnili na gumb AC, še vedno je iz zračnikov prihajal vroč in neprijeten zrak.

klima

 

Kaj pa če sem sam kriv?

V tistem navalu slabe volje in znoja, si je kar težko priznati, da smo si za situacijo v kateri smo se znašli, lahko krivi popolnoma sami. Zakaj? Zato ker nismo redno servisirali klimatske naprave in je bilo le vprašanje časa kdaj bo odpovedala. Zakaj pa bi servisirali nekaj kar brezhibno deluj? Zato, da bo brezhibno delovalo še naprej! Tako kot vsaka stvar pri avtomobilu tudi klimatska naprava zahteva vzdrževanje, če želimo da bo delala dolgo in dobro.

Tudi klima potrebuje servisni pregled!

Logično je, da bomo obiskali mojstra v primeru, kadar naša klimatska naprava odpove. V najboljšem primeru bo šlo le za pomanjkanje plina in puščanje, ki ga bo mojster z lahkoto odkril in odpravil. V najslabšem primeru pa bo šlo za veliko okvaro, ki nas bo močno udarila po denarnici. Poleg tega pa bomo slabe volje tudi zato, ker bomo nekaj dni brez avtomobila. Kaj lahko naredimo vozniki, da se bi izognili negativnim presenečenjem in potencialnim velikim okvaram klimatskih naprav v naših avtomobilih? Odgovor na to vprašanje je preprost in glasi se, redni servisni pregled.

V klimatski napravi se nahaja plin, ki služi kot hladilno sredstvo ter olje, ki skrbi, da so mehanski deli dobro podmazani. Kadar zmanjka enega ali drugega lahko pride do majhnih ali zelo velikih težav. Ne boste verjeli, ampak to da klima ne hladi ni najslabše kar se lahko zgodi. Če opazite, da iz vaših zračnikov prihaja topel zrak, kljub temu da imate klimo že nekaj minut vklopljeno, jo nemudoma ugasnite.

Če klima ne hladi, jo nemudoma ugasnite!

Če vaša klima ne hladi, obstaja velika verjetnost da v sistemu primanjkuje plina. Plin pa ne hladi samo zraka, temveč tudi kompresor klime. Zaradi pomanjkanja plina se lahko kompresor pregreje in pride lahko do mehanskih poškodb na kompresorju. Stroški popravila so v takšnih primerih lahko zelo visoki.

Pomanjkanje olja je prav tako nevarno za kompresor klime in odpravljanje posledic je tudi v tem primeru zelo drago. Medtem ko pomanjkanje plina zaznamo z nepravilnim delovanjem klime, pa pomanjkanja olja sami ne moremo zaznati vse dokler ni prepozno. Zato priporočamo, da vsaj vsaki 2 leti strokovnjak neredi pregled klimatske naprave v našem avtomobilu. Na servisu bo naredil test tesnosti vaše klimatske naprave, poskrbel da ima zadostno količino olja ter plina in preveril, če vse pravilno deluje.

Je v vašem avtu neprijeten vonj kadar uporabljate klimo?

V sklop rednega servisa klimatske naprave sodi tudi njena dezinfekcija. Klimatski sistemi so zaradi vlage odlična gojišča za razne plesni in bakterije, ki so lahko človeku škodljive. Če po vašem avtomobilu med uporabo klime ali takoj ko jo izklopite kroži neprijeten vonj, je to jasen znak da je klimatsko napravo potrebno nujno dezinficirati. Ob takšni dezinfekciji je nujno potrebno zamenjati tudi filter potniške kabine.

Z rednim vzdrževanjem pri ACC serviserjih boste vedno vedeli v kakšnem stanju je vaša klimatska naprava. Verjetnost da bi v vročih dneh nepričakovano nehala delovati in da bi nastali veliki stroški popravila bo zato precej manjša. S tem, ko boste klimo redno dezinficirali, pa boste dodatno skrbeli za dobro počutje in zdravje vas in vseh, ki se bodo vozili z vami.

Klima naj dela tudi pozimi.

Če klime ne uporabljate pogosto, priporočamo da jo kljub temu ohranjate v dobri kondiciji. Vsi vemo da mišica, ki nič ne dela, počasi propada in če jo nato preobremenimo pride do vnetja. Enako je s klimatsko napravo v našem vozilu. K daljši življenjski dobi klimatske naprave boste bistveno prispevali, če jo boste vsaj enkrat na mesec vklopili za več kot eno uro. To velja tudi in predvsem za hladne mesece, kadar na klimo popolnoma pozabimo.

Pokličite svojega ACC serviserja in se dogovorite za servis ali popravilo klimatske naprave v vašem vozilu. Storitev bo narejena strokovno in po konkurenčni ceni.

Na vrh