Nasveti

Seznam nasvetov

Kako zaščititi avto pred kunami?

STOP&GO odganjalci kun

Kdor želi odgnati kune, mora najprej vedeti, kaj jih privablja.

Pri kunah, ki povzročajo škodo na avtomobilih, gre za kune belice, ki rade živijo v bližini naselbin in ljudi. Spretni vsejedci, ki so aktivni ponoči, imajo izvrsten sluh in oster nos.

Kune belice kot samotarke branijo svoj teritorij in ga označijo s svojim vonjem. Pri avtomobilih, ki so parkirani na prostem, se včasih zatečejo v motorni prostor in ga pri tem označijo. Če tako označen avtomobil parkiramo na teritoriju druge kune – to pa se zgodi v vsakdanjih situacijah – se druga kuna besno odzove na vonj svoje tekmice: agresivno strga izolacijske materiale, zgrize kable in gibke cevi v motornem prostoru. Med tem dejanjem prekrije vonj s svojim, s čimer se začne uničujoči „začarani krog“.

marder STOP&GO

Odganjalec kun STOP&GO zato sistematično vpliva na čutila kune:

  • na voh vpliva z odganjanjem z vonjem;
  • na sluh vpliva z odganjanjem z ultrazvokom;
  • na bolečino vpliva z odganjanjem z visoko napetostjo.

Predhodna obdelava

Kdor želi uspešno odgnati kune, mora najprej odstraniti vonj, ki ga je pustila kuna. Namesto tveganega pranja motorja je bolje uporabiti povsem nenevaren odstranjevalec vonja STOP&GO. Enostavno napršite, pustite kratko delovati, splaknite z vodo – in že je končano. Čistilna pena je nenevarna za plastične, gumijaste in lakirane površine, zato je še posebej preprosta za uporabo. Odstranjevalec vonja je prvi korak k uspešnem odganjanju kun. Pršilo v celoti nadomesti tvegano pranje motorja.

Odganjalec kun STOP&GO

Odganjanje z vonjem

Na koncu je mogoče uporabiti odganjalec z vonjem STOP&GO. Tukaj gre za koncentrat z vonjem z dolgotrajnim delovanjem, ki kuni sporoča, da tukaj domuje „nevaren sovražnik“. Odganjalec z vonjem, ki odganja kune, lahko uporabite povsod tam, kjer ne želite kun – v motornem prostoru, pod nadstreškom, v vrtni uti ali v skladišču. Plošče z repelentom za odganjanje kun se obesijo in tako ščitijo pred neželenimi štirinožci do 6 mesecev. Pršilo pravočasno nanesite na samolepilni dozirnik vonja in ga osvežite zgolj enkrat mesečno. Odganjalec z vonjem STOP&GO prestraši nočne obiskovalce, ne da bi umazal motorni prostor.

Odganjalec kun STOP&GOOdganjalec kun STOP&GO

Odganjanje z ultrazvokom

Kune imajo zelo oster sluh. Ultrazvočne naprave STOP&GO to s pridom izkoriščajo. Posnemajo krike strahu in opozorilne krike v ultrazvočnem območju, in sicer – da se kune ne navadijo – s stalno spreminjajočimi se frekvencami. Ljudje teh frekvenc ne slišimo, kune pa zaradi njih pobegnejo. Obstajajo različni modeli glede na serijo vozila in kraj uporabe. Ultrazvočne naprave lahko priključite na električno omrežje v avtomobilu ali jih napajate z baterijami. Z učinkovito zaščito pred škropljenjem in tresljaji so ultrazvočne naprave izvrstno opremljene za dolgotrajno uporabo v vozilu.

Odganjalec kun STOP&GOOdganjalec kun STOP&GO

Odganjanje z visoko napetostjo

Nenevaren električni sunek s trajnostnim delovanjem je učinkovita metoda, da kune trajno odženete stran od avtomobila. Preizkušene in certificirane visokonapetostne sisteme STOP&GO enostavno namestite v zgornji del motornega prostora. Princip je pri vseh sistemih enak: V motorni prostor namestite napajalno enoto in več kontaktnih plošč iz nerjavečega jekla, ki so povezane z električnim kablom. Če pride kuna v stik z eno od kontaktnih plošč, jo strese električni sunek – kot to poznamo pri električnih pastirjih – zaradi česar hitro pobegne. Z inovativno tehniko vreznih sponk Plus-Minus ter kontaktnimi ploščami iz nerjavečega jekla Plus-Minus lahko visokonapetostne sisteme enostavno namestite tudi v kompaktne motorne prostore.

Odganjalec kun STOP&GOOdganjalec kun STOP&GO

Mehanska zaščita

Druga možnost je, da gibke cevi in kable v motornem prostoru ovijete s posebnim ovojem, odpornim na ugrize. STOP&GO vam nudi zaščitne cevi iz različnih materialov in za različna temperaturna območja. Za radijsko anteno, ki jo kune prav tako pogosto obgrizejo, je na voljo tudi strešna antena, odporna na ugrize, ki jo lahko brez težav privijete na držalo za anteno. Gibke cevi z zarezami iz posebne plastike ali upogljivega aluminija lahko brez demontaže povlečete na obstoječe kable.

Odganjalec kun STOP&GO

 

Odganjanje kun, kot to počnejo profesionalci,
učinkovito, varno in živalim prijazno

Naredimo konec nadležnim in dragim stroškom zaradi kun! Marder STOP&GO ima 30 let izkušenj z odganjanjem kun.

Vsi izdelki STOP&GO

  • so izjemno učinkoviti, saj vplivajo na čutila kune;
  • so nenevarni za človeka, živali in okolje;
  • so v skladu z zakonom o varstvu živali.

Vse izdelke prejmete vključno z obsežnimi navodili za montažo. Poleg tega najdete na spletni strani www.stop-go.de tudi številne videoposnetke za montažo in informativne videoposnetke, v katerih je pojasnjena uporaba izdelkov STOP&GO. Za ultrazvočne in visokonapetostne sisteme vam priporočamo, da izvedete montažo v specializirani delavnici, saj boste s tem dodatno upravičeni do 4-letne garancije. Vse STOP&GO izdelke lahko kupite pri podjetju STAHLGRUBER d.o.o. ali pri ACC serviserjih, kjer vam jih bodo tudi strokovno vgradili.

Naročite se na strokovni posvet in vgradnjo ter se izognite velikim stroškom odpravljanja škode, ki jo povzročijo kune.
Raziščite ACC servisno mrežo ter poiščite sebi najbližjega ACC serviserja.

Izdelki STOP&GO so na voljo v trgovinah STAHLGRUBER.
Poslovna enota Ljubljana: (01) 587 31 70
Poslovna enota Maribor: (02) 748 21 70
Poslovna enota Žalec: (03) 780 21 70

Na vrh