Nasveti

Seznam nasvetov

Če avto prerjavi, mu odličen motor nič ne koristi

Naš planet se nenehno obnavlja. Vse stvari, ki jih je naredil človek, se počasi razgrajajo in vračajo v prvotno stanje. Nekatere stvari se v naravi razgradijo bolj hitro in nekatere bolj počasi. Enako je tudi z avtomobili. Če avtomobil zavržemo v grmovje, ga bo narava počasi vendar vztrajno razgrajevala.

Vsak lastnik avtomobila si želi, da narava njegovega avtomobila ne bi začela razgrajevati prezgodaj. Kljub temu, da so sodobni avtomobili dobro zaščiteni proti vplivom narave, pa se še vedno najdejo primeri, ko začnejo avtomobili rjaveti bistveno prej in hitreje kot bi pričakovali.

Včasih je bil glavni vzrok za prezgodnjo rjavenje avtomobilov slaba površinska obdelava kovinskih delov. Danes pa je za prezgodnje rjavenje avtomobilov kriva predvsem malomarnost lastnikov, v nekaterih primerih pa tudi malomarnost serviserjev.

Veliko lastnikov v celotnem obdobju lastništva avtomobila niti enkrat ne vidi njegovega podvozja. Tudi če bi videli podvozje svojega avtomobila, ne bi vedeli na kaj morajo biti pozorni. Zato je dolžnost serviserjev, da lastnike avtomobilov opozarjajo, v kolikor opazijo, da se je na avtomobilu začela pojavljati rja.

Če rjavenje opazimo v zgodnji fazi je sanacija dokaj enostavna. V veliko primerih sanacija niti ni potrebna, ampak je potrebno avtomobil le ustrezno antikorozijsko zaščititi. Z ustrezno antikorozijsko zaščito, rjavenje zaustavimo in preprečimo novo nastajanje rje.

Kateri so glavni vzroki, da avtomobili začnejo prezgodaj rjaveti?

Sodobni avtomobili začnejo rjaveti v primerih, če je bila karoserija poškodovana in poškodba ni bila pravilno sanirana. Rjavenje se lahko pojavi tudi ob neredni uporabi in negi avtomobila, še posebej v zimskem času, ko se ceste posipavajo s soljo.

Če avtomobil redno uporabljamo v vseh vremenskih razmerah bo dež s časom tudi sol spral iz avtomobila. Če slan avto parkiramo v garažo, pa ga bo sol počasi razjedala. Priporočljivo je, da tu in tam operemo tudi podvozje vozila.

Velik pospeševalnik rjavenja so tudi neprimerne garaže. Včasih je veljalo, da je garažirano vozilo tudi bolje ohranjeno vozilo. Z leti pa se je izkazalo, da je v veliko primerih karoserija negaražiranega avtomobila v boljšem stanju kot karoserijai avtomobila, ki je bil garažiran.

Garažni prostori ne smejo biti preveč vlažni in v zimskem času razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v garaži ne sme biti prevelika. Zaradi prevelike temperaturne razlike se začne ustvarjati kondenz v votlih delih karoserije, kar bistveno poveča možnosti za nastanek rje. Tudi sol, ki se je lahko nabrala na vozilu, bo imela v toplih prostorih večjo moč in razjedanje bo bolj učinkovito.

Rjo je bolje sanirati pozno kot nikoli.

Vendar pa tudi v primerih, ko je rja že razširjenja po vozilu še vedno ni prepozno za ukrepanje. Edino pomembno vprašanje je, ali bo sanacija rje presegla vrednost vozila in koliko bo sanacija dejansko pripomogla k podaljšanju življenjske dobe avtomobila. Pomembno je namreč tudi v kakšnem stanju so ostale komponente vozila.

ACC serviserji ob rednem servisu in pregledu vašega avtomobila vedno preverijo tudi, če se je na karoseriji začela pojavljati rja. V primeru pojavljanja rje vas bodo na to opozorili. Če rja ni preveč razširjena jo bodo lahko ob dogovoru z vami tudi sanirali. Če pa je sanacija obstoječe rje izven njihovih zmožnosti pa vam bodo priporočili obisk avtokleparja in temeljito profesionalno zaščito vozila.

ACC serviserji pri saniranju in preprečevanju nastajanja rje uporabljajo izdelke profesionalnih blagovnih znamk Fertan in Brunox. Obe blagovni znamki imata dolgoletne izkušnje s saniranjem in preprečevanjem rje. Njihovi produkti prodrejo globoko v načeti material in ob pravilni uporabi zagotovijo večletno preprečevanje rjavenja.

produkti fertan               produkti brunox

Produkti obeh blagovnih znam so na voljo v trgovini z nadomestnimi avtomobilskimi deli in delavniško opremo STAHLGRUBER trgovina d.o.o., z maloprodajnimi poslovalnicami v Ljubljani, Mariboru, Žalcu in Grosupljem.

Poskrbite, da ne bo v brezhibnem stanju samo motor vašega vozila, ampak da bo temu primerna tudi njegova karoserija. Da bo vaš avtomobil resnično brezhiben, je potrebno oboje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Na vrh