Nasveti

Seznam nasvetov

Avto ne vžge…kaj se dogaja…kaj je lahko vzrok

Ko zjutraj avto ne vžge, ali kadar med vožnjo naenkrat ugasne zna situacija postati zelo stresna, sploh za ljudi, ki so službeno na poti.

Na srečo je strah pred dragim popravilom pogosto odveč. Velikokrat je vzrok mogoče preprosto odpraviti, vendar je nabor možnih napak lahko precej obsežen. Vzroki so lahko od slabega goriva, praznega akumulatorja, do pokvarjenega zaganjalnika. Prav tako lahko avto ohromijo tudi napake na električni napeljavi, črpalki za gorivo ali napaka na ključavnici za vžig.

Če nam avto med vožnjo ugasne ali nam ne vžge najprej preverimo gorivo. V stresnem vsakdanu se nam lahko pripeti, da spregledamo opozorilno lučko ali se zanesemo na rezervo goriva. Znaki za takšno težavo se lahko pokažejo tako, da motor sicer vžge a se po kratkem času spet ugasne. Pri vozilih na bencin zadošča že dolivanje goriva, pri dizlih pa je običajno potrebno sistem predhodno prezračiti. Prezračevanje starih vozil je možno ročno, pri sodobnih vozilih pa je za to potrebna diagnostična naprava.

Včasih avto vžge in ga lahko zapeljemo do mehanične delavnice, spet drugič pa je lahko potrebna avtovleka. Vsekakor pa je dobro najprej preveriti akumulator in gorivo in izključiti napake, ki jih lahko odpravimo sami. Tako recimo zatemnitev luči v kabini pri vžigu pogosto pomeni slab akumulator. Pri tej težavi lahko pomaga že voznik drugega vozila s pomočjo zagonskih kablov.

V kolikor se akumulator po polnjenju spet hitro sprazni, je težava lahko v alternatorju.

V kolikor je akumulator v redu, je pogosto vzrok težava na zaganjalniku. Težavo lahko pri zagonu slišimo v obliki praskajočega glasa. Vozila z ročnim menjalnikom se v tem primeru da pogosto zagnati s potiskanjem vozila, vendar to ni priporočljivo in je se tega poslužimo le izjemoma, da lahko pripeljemo vozilo do mehanične delavnice.

V kolikor se pri zasuku ključa za vžig nič ne zgodi, niti se ne prižge nobena lučka, je najverjetneje kriva ključavnica. Podobna napaka se lahko pojavi pri modernih vozilih z zagonom na tipko. Takrat je možen vzrok čip v ključu ali čip-kartica.

Poleg naštetega je lahko vzrok za težave pri vžigu vozila tudi črpalka za gorivo, vbrizgavalni sistem ali sistem za vžig goriva. Težava pa je lahko tudi v konektorjih in delih električne napeljave.

Drugi možni vzroki:

  • nečistoče v gorivu, ki zadelajo filtre ali šobe
  • vlaga v motorju
  • zadelane napeljave za gorivo
  • okvare na motorju
  • zaliti uplinjač
  • okvarjena vžigalna tuljava

Za laike je v vsakem primeru priporočljivo o težavi obvestiti asistenco ali vlečno službo, saj lahko ti v nekaterih primerih napako odpravijo že na mestu.

Da vas takšne težave ne presenetijo poskrbite za redno vzdrževanje in servisiranje vozila in sem ter tja preverite akumulator. Predvsem pri vozilih starih nad 5 let pa je dobo imeti sklenjeno avtomobilsko asistenco.

Na vrh